Hírlevél

Legújabb tanfolyamok

BOHS P901 Legionella Management and Control in Building Hot & Cold Water Services 16th August 2019

DBS - 4th August 2019

CITB - Health, safety and environment test for operatives - English-UK (ENG) 2nd September 2019

Level 2 Award for Working in Low Risk Confined Spaces 8th July 2019

Quarterly in-house trainings between 2010 - 2018

Kiküldetés Londonban

Szerződéses munkákat vállalunk az EU más országaiban is igény esetén, angol nyelven. Jelenleg London szívében többek között a Kensington Hotel**** kockázatbecslését és értékelését végzem. Meglepetésemre a műszaki igazgató magyar származású. Két hétig még kiküldetésben vagyok az Egyesült Királyságban, de szeptembertől kollegámmal Magyaroszágon dolgozunk.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium a tüdőt és az emésztőszervrendszert támadja különösen a súlyosan beteg vagy immungyenge betegekben. A kórházakban előforduló törzsek gyakran ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, ezért a kutatóknak újfajta kezeléseket kell kifejleszteniük.

Két kutatási eredményre szeretném felhívni a figyelmet a következőkben.

A szingapúri Nanyang Egyetem kutatói által kifejlesztett E.coli törzs a LasR nevű fehérjét használja a P. aeruginosa sejtek által kiadott kémiai jelek észlelésére. Az észlelés után az E. coli kirobban, és a P. aeruginosa baktériumokat piocin toxinnal borítja be, amely lebontja a külső sejtfalat, és elpusztítja a baktériumot.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202794/

Olyan antimikrobális tulajdonságokkal rendelkező fehérjetöredékek találhatóak a komodói varánusz vérében, amelyek védik a gyíkot a szájüregében élő toxikus baktériumokkal szemben. A felfedezés segítheti az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni küzdelmet.

Az amerikai George Mason Egyetem kutatói vérmintákat vettek a hüllőktől, majd azokat laboratóriumban vizsgálták, így bukkantak rá az úgynevezett kationos antimikrobiális peptidekre (CAMP). Ezek a fehérjetöredékek az immunrendszer szerves részének tekinthetők, elsődleges biológiai funkciójuk a mikroorganizmusok elpusztítása.

Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0011097

Addig  amíg nincs végleges megoldás a szuperbaktériumokra a leghatékonyabb fertőződés megelőzési forma a törvényben előírt helyes gyakorlat betartása.

 

 

 

Múlt héten egy megbeszélésen vettem részt az Egyesült Királyságban és megdöbbenten tapasztaltam, hogy egy 2016-os felmérésre hivatkozva, Magyarországot hozzák fel negatív példaként, amikor az angol kollegák képzést tartanak ügyfeleknek (kórházigazgatók, managerek, szakmai vezetők).

Nyugat- Európai országok korábban felismerték, hogy a legionella baktérium elleni harc fontos és nagyon sok kórokozó megtelepedését és szaporodását (pl.Pseudomonas Aeruginosa) is el lehet kerülni egy hibákat feltáró kockázatbecsléssel és jó üzemeltetési tervvel. Ezen mindenképp változtatni kell a jövőben, mivel ez a tény hatással van a magyarországi turizmus iparra és az ország megítélésére.

A cikket egy korábbi bejegyzésemben megosztottam:

https://www.legionellakockazatertekeles.hu/blog/item/5-megjelent-egy-tanulmany-a-magyarorszagi-halozati-melegviz-rendszerek-legionella-szennyezettsegerol-angol-nyelven

 

 

Még mindig nagyon sok ügyfél hiszi azt, hogy a Legionella rendelet rájuk nem vonatkozik. Íme egy példa a szálláshelyszolgáltatóktól:

"Sokan nem tudják még, hogy az ún. „Legionella rendelet” gyakorlatilag mindenkire érvényes, a magánszálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, kistermelői falusi vendégasztalokat is beleértve.

Egy csokorba szedtük, amire kiemelten érdemes figyelni! A „Legionella rendelettel” kapcsolatban már volt is ellenőrzés tagjainknál.

A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015.(XI.6.) EMMI rendeletet érdemes teljes egészében végigolvasni, de figyelemfelkeltő céllal összegyűjtöttük a legfontosabb témákat."

Bővebben itt:

http://eltetobalatonfelvidek.hu/tudja-hogy-a-legionella-rendelet-akar-onre-is-ervenyes-lehet/

 

 

 

Prevalence of Legionella in premise plumbing in Hungary

Abstract

Legionella is one of the emerging concerns of water quality in built water environments. Premise plumbing systems are among the recognised sources of infection. In the present study, colonisation of hot water networks in health care facilities, schools, hotels, private residences, office and industrial buildings was investigated. Data was analysed in connection with building and premise plumbing characteristics. Over 60% of all buildings were colonised by Legionella; counts were over 1000 CFU/L in 49%. The most prevalent type was Legionella pneumophila serogroup 2–14, isolated from 75% of the positive samples. Centrally produced hot water was found to be a key risk factor (46% of the samples were positive vs. 16% in individual systems); within this group the type of the building was less relevant. Colonisation levels in schools were similar to hotels or hospitals, representing a previously underestimated risk setting. Systems supplied by water from deep groundwater sources were significantly less likely to be colonised than more vulnerable sources (bank-wall filtration, surface water abstraction or karstic water; 28% vs. 51% positive), regardless of the type of treatment applied, including the presence of disinfection. The aggravating effect of larger, more complex and older buildings on colonisation was also confirmed.

The present study represents the first baseline analysis, pre-empting regulation or monitoring requirements for Legionella. The prevalence of legionellae and the identified risk factors are indicative for other settings lacking targeted interventions. The statistically confirmed risk factors can serve as indicators for preliminary risk assessment and the prioritisation of interventions.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0043135415304012

Megjelent az ISO/IEC 17025:2017 szabvány, az újonnan akkreditálódó laboratóriumoknak már e szabvány szerint kell felkészülni. Már akkreditált laboratóriumok áttérése 2020-ig kell megtörténjen.

MSZT link: Megjelent az ISO/IEC 17025:2017 szabvány, 3 év van az átállásra

Megjelent az ÁNTSZ és az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján is a Módszertani levél a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról c. dokumentum legújabb, 3. kiadása.

Legfontossabb változások egyike, hogy dokumentum végég a 10. melléklet segít az adott létesítmény esetében abban, hogy van-e jogszabályi kötelezettség a Legionella kockázatértékelés elvégzésére. Továbbá egyszerűsödött a kérdőív melléklet és kiemelésekkel, összefoglalókkal könnyebben olvasható az útmutató.

A dokumentum megtekinthető és letölthető innen.

 

 

 

 

Megjelent a MSZ EN ISO 11731:2017 - Vízminőség. Legionella megszámlálása (ISO 11731:2017)

A Magyar Szabványügyi Testület honlapjáról lehet Vízminőség. Legionella megszámlálása (ISO 11731:2017) .

 

Legionella kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Pseudomonas kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Minőségirányítási és Környezetközpontú Irányítási Rendszerek

Minőségirányítási rendszerek ISO 9001

A legionellakockazatertekeles.hu és a pseudomonas.hu domain alatt levő weboldalunk sütiket használ.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.