Hírlevél

×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 430

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette honlapján a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról szóló Módszertani levél 2021. évi, 6. kiadását.

A dokumentum itt érhtő el.

A járványhelyzet miatt használaton kívül levő épületek vízhálózata, illetve az üzemen kívül levő hűtőtornyok is kockázatot jelenthetnek. Fertőzést a baktériummal szennyezett vízpermet belégzése okoz, amely zuhanyzáskor, a csapok megnyitásakor, WC öblítéskor, vagy a hűtőtornyok működése során keletkezik. Így az üzemszünet után újraindított rendszereknél erre is figyelmet kell fordítani.

https://www.nnk.gov.hu

Minimum követelmények betartása Legionella fertőzés elkerülése érdekében:

*Pangó Víz elkerülése

*Hidegvíz megfelelő hőmérsékleten tartása (EMMI rendelet)

*Melegvíz megfelelő hőmérsékleten tartása (EMMI rendelet)

*Legionella számára elengedhetetlen tápanyagforrás eltávolítása a vizes rendszerekből

A COVID 19 miatt huzamosabb időre lezárt épületek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvízhálózatának, használati melegvíz-rendszerének, valamint légkezelő biztonságos üzemeltetésére és vizsgálatára.

A pangó szakaszok komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különös tekintettel Legionella baktériumra, amely akár legionellozist is okozhat

 

Kiemelt kockázatú létesítménynek minősülnek az egészségügyi intézmények, a kereskedelmi szálláshelyek, a nedves hűtőtornyok és közfürdők. A látogatók és a dolgozók egészségének védelme érdekében minden vizes rendszert biztonságosan kell üzemeltetni már a lezárás ideje alatt is, az újranyitás előtt pedig el kell végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

 

Ahhoz, hogy a fenti vizsgálatok megnyugtató eredményt hozzanak, és hogy az üzemeltetők megelőzzék a Legionella elszaporodását, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadniuk:

  • Az ivóvíz hálózatok esetében fontos a víz áramlásának biztosítása.
  • Ott, ahol az ivóvízhasználat nem folyamatos, szükséges a pangó szakaszok rendszeres, legalább hetente történő átöblítése, kifolyatása (minden csapon minimum 2 percig, vagy hőmérséklet-állandóság eléréséig). Szükséges dokumentálni.
  • A kifolyatás során törekedni kell az aeroszol képződés minimálisra csökkentésére, a dolgozók a munkafolyamat során lehetőleg viseljenek maszkot.
  • Fontos a végponti szerelvények tisztítása, vízkőtelenítése, mert a használaton kívüli szerelvényeken megtelepedő szennyeződések táptalajt és nagyobb felületet biztosíthatnak a baktériumok szaporodásához.
  • A csökkentett vízfogyasztás mellett üzemelő, de nem leürített használati melegvíz-hálózatok esetében is gondoskodni kell a cirkuláció folyamatos fenntartásáról, továbbá javasolt rendszeresen hőfertőtlenítést végezni: a rendszervíz hőmérsékletét minimum 3 órára 70°C fölé kell emelni, majd szakaszosan haladva a legtávolabbi csapoló irányából valamennyi kifolyót 3 percig forró vízzel átáramoltatni a vízhőmérséklet egyidejű ellenőrzése mellett.
  • A folyamatos légcserét csökkentett létszám melletti üzemelés esetén is biztosítani kell. Az üresen álló épületrészeket javasolt ezen túlmenően rendszeresen átszellőztetni (légkezelő rendszerek esetén)

Tanácsok a biztonságos újraindításhoz:

  • Nagy épületek ivóvíz- és melegvíz-ellátó rendszere
  • Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás üzemelt, a szokásos kockázatkezelési megoldások elegendőek: a meleg víz legyen a termelés helyén legalább 60 °C, a felhasználás helyén legalább 50 °C. Minden kifolyót legalább hetente egyszer forró vízzel, majd hideg vízzel át kell öblíteni (legalább 1-1 percig), ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra. Ezen feltételek betartása esetén az épület ismételt használatba vétele nem jelent kockázatot.
  • Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás nem üzemelt: A melegvíz-tartályt javasolt a csapolócsonkon keresztül teljesen leüríteni. Újraindítás előtt a hidegvíz rendszert át kell öblíteni, és – amennyiben erre lehetőség van – 50 mg/l szabad aktív klór tartalmú vízzel egy óra behatási idővel sokk-fertőtleníteni. Ezt követően a melegvíz-tartályt fel kell tölteni, felfűteni legalább 60 °C-ra, és a forró vízzel valamennyi végkifolyót átöblíteni (legalább 1 percig) ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra.
  • Nagy vízrendszerek szárazra ürítése általában nem javasolt, mert szinte mindig marad pangó víz a rendszerben. Amennyiben mégis ilyen döntés születik, a rendszert a leürítés előtt fertőtleníteni javasolt, majd újraindításkor az előző pont szerint kell eljárni. Egyéb vízrendszerek: ahol lehetséges, javasolt szárazra üríteni a leállás idejére (pl. pezsgőmedencék, öntözőrendszerek). Ha ez nem megoldható, újraindítás előtt sokk-fertőtlenítés szükséges (50 mg/l klórral).
  • A lehetséges kockázatcsökkentő módszerekről további információk találhatóak a Módszertani Levélben

További információ a következő weboldalon.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/635-legionella-fertozes-kockazata-a-jarvanyhelyzet-alatt-hosszabb-ideig-nem-hasznalt-epuletekben

Újabb sikeres nemzetközi képzésen vettem részt

BOHS P901 Legionella Management and Control in Building Hot & Cold Water Services 16th August 2019

DBS - 4th August 2019

CITB - Health, safety and environment test for operatives - English-UK (ENG) 2nd September 2019

Level 2 Award for Working in Low Risk Confined Spaces 8th July 2019

Quarterly in-house trainings between 2010 - 2018

Kiküldetés Londonban

Szerződéses munkákat vállalunk az EU más országaiban is igény esetén, angol nyelven. Jelenleg London szívében többek között a Kensington Hotel**** kockázatbecslését és értékelését végzem. Meglepetésemre a műszaki igazgató magyar származású. Két hétig még kiküldetésben vagyok az Egyesült Királyságban, de szeptembertől kollegámmal Magyaroszágon dolgozunk.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium a tüdőt és az emésztőszervrendszert támadja különösen a súlyosan beteg vagy immungyenge betegekben. A kórházakban előforduló törzsek gyakran ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, ezért a kutatóknak újfajta kezeléseket kell kifejleszteniük.

Két kutatási eredményre szeretném felhívni a figyelmet a következőkben.

A szingapúri Nanyang Egyetem kutatói által kifejlesztett E.coli törzs a LasR nevű fehérjét használja a P. aeruginosa sejtek által kiadott kémiai jelek észlelésére. Az észlelés után az E. coli kirobban, és a P. aeruginosa baktériumokat piocin toxinnal borítja be, amely lebontja a külső sejtfalat, és elpusztítja a baktériumot.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202794/

Olyan antimikrobális tulajdonságokkal rendelkező fehérjetöredékek találhatóak a komodói varánusz vérében, amelyek védik a gyíkot a szájüregében élő toxikus baktériumokkal szemben. A felfedezés segítheti az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni küzdelmet.

Az amerikai George Mason Egyetem kutatói vérmintákat vettek a hüllőktől, majd azokat laboratóriumban vizsgálták, így bukkantak rá az úgynevezett kationos antimikrobiális peptidekre (CAMP). Ezek a fehérjetöredékek az immunrendszer szerves részének tekinthetők, elsődleges biológiai funkciójuk a mikroorganizmusok elpusztítása.

Forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0011097

Addig  amíg nincs végleges megoldás a szuperbaktériumokra a leghatékonyabb fertőződés megelőzési forma a törvényben előírt helyes gyakorlat betartása.

 

 

 

Múlt héten egy megbeszélésen vettem részt az Egyesült Királyságban és megdöbbenten tapasztaltam, hogy egy 2016-os felmérésre hivatkozva, Magyarországot hozzák fel negatív példaként, amikor az angol kollegák képzést tartanak ügyfeleknek (kórházigazgatók, managerek, szakmai vezetők).

Nyugat- Európai országok korábban felismerték, hogy a legionella baktérium elleni harc fontos és nagyon sok kórokozó megtelepedését és szaporodását (pl.Pseudomonas Aeruginosa) is el lehet kerülni egy hibákat feltáró kockázatbecsléssel és jó üzemeltetési tervvel. Ezen mindenképp változtatni kell a jövőben, mivel ez a tény hatással van a magyarországi turizmus iparra és az ország megítélésére.

A cikket egy korábbi bejegyzésemben megosztottam:

https://www.legionellakockazatertekeles.hu/blog/item/5-megjelent-egy-tanulmany-a-magyarorszagi-halozati-melegviz-rendszerek-legionella-szennyezettsegerol-angol-nyelven

 

 

Még mindig nagyon sok ügyfél hiszi azt, hogy a Legionella rendelet rájuk nem vonatkozik. Íme egy példa a szálláshelyszolgáltatóktól:

"Sokan nem tudják még, hogy az ún. „Legionella rendelet” gyakorlatilag mindenkire érvényes, a magánszálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, kistermelői falusi vendégasztalokat is beleértve.

Egy csokorba szedtük, amire kiemelten érdemes figyelni! A „Legionella rendelettel” kapcsolatban már volt is ellenőrzés tagjainknál.

A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015.(XI.6.) EMMI rendeletet érdemes teljes egészében végigolvasni, de figyelemfelkeltő céllal összegyűjtöttük a legfontosabb témákat."

Bővebben itt:

http://eltetobalatonfelvidek.hu/tudja-hogy-a-legionella-rendelet-akar-onre-is-ervenyes-lehet/

 

 

 

Legionella kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Pseudomonas kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Minőségirányítási és Környezetközpontú Irányítási Rendszerek

Minőségirányítási rendszerek ISO 9001

A legionellakockazatertekeles.hu és a pseudomonas.hu domain alatt levő weboldalunk sütiket használ.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.