Hírlevél

Tanácsok a biztonságos újraindításhoz Covid-19 után

Nagy épületek ivóvíz- és melegvíz-ellátó rendszere

Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás üzemelt, a szokásos kockázatkezelési megoldások elegendőek: a meleg víz legyen a termelés helyén legalább 60 °C, a felhasználás helyén legalább 50 °C. Minden kifolyót legalább hetente egyszer forró vízzel, majd hideg vízzel át kell öblíteni (legalább 1-1 percig), ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra. Ezen feltételek betartása esetén az épület ismételt használatba vétele nem jelent kockázatot.

Amennyiben a használaton kívüli időszakban a hálózatban áll a víz, de a melegvíz-ellátás nem üzemelt: A melegvíz-tartályt javasolt a csapolócsonkon keresztül teljesen leüríteni. Újraindítás előtt a hidegvíz rendszert át kell öblíteni, és – amennyiben erre lehetőség van – 50 mg/l szabad aktív klór tartalmú vízzel egy óra behatási idővel sokk-fertőtleníteni. Ezt követően a melegvíz-tartályt fel kell tölteni, felfűteni legalább 60 °C-ra, és a forró vízzel valamennyi végkifolyót átöblíteni (legalább 1 percig) ügyelve az óvatos, fröccsenésmentes kifolyatásra.

Nagy vízrendszerek szárazra ürítése általában nem javasolt, mert szinte mindig marad pangó víz a rendszerben. Amennyiben mégis ilyen döntés születik, a rendszert a leürítés előtt fertőtleníteni javasolt, majd újraindításkor az előző pont szerint kell eljárni. Egyéb vízrendszerek: ahol lehetséges, javasolt szárazra üríteni a leállás idejére (pl. pezsgőmedencék, öntözőrendszerek). Ha ez nem megoldható, újraindítás előtt sokk-fertőtlenítés szükséges (50 mg/l klórral).

A lehetséges kockázatcsökkentő módszerekről további információk találhatóak a Módszertani Levélben

 

Legionella kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Pseudomonas kockázatbecslés és Értékelés

Helyszíni felmérés,
Dokumentáció készítése

Minőségirányítási és Környezetközpontú Irányítási Rendszerek

Minőségirányítási rendszerek ISO 9001

A legionellakockazatertekeles.hu és a pseudomonas.hu domain alatt levő weboldalunk sütiket használ.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.